ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πλαστικός Χειρουργός

Newsletter

Πόσο κάνει 3 και 3;
Όνομα:
Email:

 

αφαιρεση σπιλων ελιαςΟι σπίλοι (ελίες) αποτελούν ένα πολύ συχνό αισθητικό αλλά και ιατρικό πρόβλημα του δέρματος. Ιδιαίτερα στη χώρα μας με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τη γήρανση που προκαλεί στο δέρμα, ο ήλιος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, λόγω της πιθανότητας κακοήθειας.

 

Τι είναι οι σπίλοι?

Οι σπίλοι (γνωστοί ως ελιές) είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος. Μπορεί να βρίσκονται είτε στην επιδερμίδα είτε σε κάποια βαθύτερη στοιβάδα δέρματος. Ο χρόνος εμφάνισης των σπίλων ποικίλλει. Μπορεί να εμφανιστούν σε μωρό από τη γέννηση του (συγγενείς σπίλοι) αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου και να αυξάνουν με το πέρασμα των χρόνων (επίκτητοι σπίλοι).

Οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενδέχεται να εμφανίσει σπίλους, αλλά το συνηθέστερο είναι να εμφανιστούν σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά αναλόγως το είδος του. Η ηλιακή ακτινοβολία μαζί με την κληρονομικότητα αποτελούν τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες για εμφάνιση νέων σπίλων.

 

Διάγνωση σπίλων

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάγνωση μπορεί να γίνει δια γυμνού οφθαλμού από ένα έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο. Αν ο ιατρός το κρίνει σκόπιμο, ενδέχεται να χρειαστεί κλινική διάγνωση με βιοψία δέρματος.

 

Είδη σπίλων

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη, όπως δερματικός σπίλος, δυσπλαστικός, μικτός, αγγειακός, κυανός, λευκός, σπίλος του Backer, συμπαγής καφές ή ρόζ κ.α. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα αναγνωρίσει το είδος του κάθε σπίλου και ανάλογα με την επικινδυνότητα του καθώς και με αισθητικά κριτήρια θα αποφασίσει για τον τρόπο αφαίρεσής του.

 

Πότε ένας σπίλος είναι επικίνδυνος

Στη μεγάλη πλειοωότητα των περιπτώσεων, οι σπίλοι είναι φυσιολογικοί και δεν εμπνέουν ανησυχία. Αν όμως παρατηρηθεί αλλαγή τότε χρειάζεται λεπτομερής εξέταση. Μερικά ύποπτα σημάδια που “δείχνουν” πιθανό κίνδυνο είναι τα εξής:

1. Παραπάνω από 7 χιλιοστά διάμετρος
2. Μεγάλος αριθμός σε όλο το σώμα
3. Μεταβολή στο μέγεθος
4. Παρουσία ανομοιομορφίας ή διχρωμίας στην επιφάνεια του σπίλου
5. Δημιουργία φλεγμονής στο σπίλο με ταυτόχρονο πόνο
6. Φαγούρα ή ενόχληση στο σημείο που βρίσκεται ένας σπίλος

Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό γιατρό .

 

Μέθοδοι Αφαίρεσης σπίλων

 

1) Χειρουργική αφαίρεση σπίλων

Στην περίπτωση που υπάρχει σπίλος, ο οποίος είναι ύποπτος για κακοήθη βλάβη, τότε χρησιμοποιείται η χειρουργική αφαίρεση με νυστέρι. Αφού αφαιρεθεί μαζί με τον ιστό που τον περιβάλλει, επί υγιών ορίων, στέλνεται όλο το υλικό για βιοψία. Το μειονέκτημα της χειρουργικής μεθόδου είναι ότι υπάρχει πιθανότητα για σημάδι στο σημείο. Αποτελεί όμως την καλύτερη από ιατρικής πλευράς μέθοδο, επειδή γίνεται διάγνωση για την επικινδυνότητα του σπίλου που αφαιρέθηκε μέσω της ιστολογικής εξέτασης.

 

2) Καυτηριασμός σπίλων

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από δερματολόγους για φακίδες ή μικρούς σπίλους που δεν παρουσιάζουν επικίνδυνες ενδείξεις. Το μειονέκτημα του καυτηριασμού είναι το παρωδικό σημάδι μετά την αφαίρεση.

 

3) Laser αφαίρεση σπίλων

Αποτελεί την καλύτερη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί σε περιπτώσεις που δεν έχουν πιθανότητα να μετεξελιχθούν σε κακοήθεια πχ. επίπεδοι σπίλοι. Με τη μέθοδο laser, μια δέσμη φωτός θερμαίνει τον ιστό κι εξαχνώνει τα κύτταρα. Αποτελεί οριστική λύση χωρίς να αφήνει μόνιμο σημάδι.

 

Βίντεο αφαίρεση σπίλων με laser

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πραγματική διαδικασία αφαίρεσης σπίλων στο πρόσωπο νεαρού άνδρα με τη μέθοδο laser.

 

Μετά την αφαίρεση σπίλων

Γενικά, θεωρείται μια “απλή διαδικασία” για έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Δεν υπάρχει πόνος ούτε στη διαδικασία αλλά ούτε και αργότερα. Το μόνο που μένει για τις πρώτες μέρες είναι ίσως ένα ελαφρύ αίσθημα φαγούρας. Το αν θα υπάρχει σημάδι ή όχι εξαρτάται από τη μέθοδος αφαίρεσης που θα εφαρμοστεί. Στη χειρουργική αφαίρεση θα μείνει σημάδι ανάλογα με το σημείο του σώματος, το μέγεθος του σπίλου και την πείρα του πλαστικού χειρουργού. Στην αφαίρεση με λέιζερ δεν μένει κάποιο σημάδι, παρά μόνο μια ελάχιστη εσχάρα (κακάδι) για λίγες μέρες, όπως όταν έχει γίνει κάποια γρατζουνιά στο δέρμα μας, η οποία μετά εξαφανίζεται.

 

Κόστος αφαίρεσης σπίλων

Μια αισθητική πλαστική επέμβαση έχει κόστος, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πχ. το κόστος των μηχανημάτων laser, τη διαδικασία, το είδος νάρκωσης, το χώρο που θα γίνει, τις μετεγχειρητικές επισκέψεις, το κόστος των ιατρικών υλικών κ.α.

Συγκεκριμένα για τη διαδικασία της αφαίρεσης σπίλων δεν υπάρχει κόστος κλινικής καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία σε χώρο ιατρείου.

Η τελική τιμή θα εξαρτηθεί από:

1. Τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, δηλαδή καυτηριασμός, χειρουργική ή laser αφαίρεση
2. Τη δυσκολία της διαδικασίας
3. Αν θα απαιτηθεί πλαστική αποκατάσταση
4. Τον αριθμό των αφαιρούμενων σπίλων
5. Τον αριθμό των σπίλων που θα σταλούν για βιοψία

Για πολλαπλή αφαίρεση σε μία συνεδρία, η τιμή προσαρμόζεται σε πιο προσιτό συνολικό κόστος για τον ασθενή.


Συχνές ερωτήσεις για τους σπίλους

 

Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων?

Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί στην πραγματικότητα μια φωτογράφηση των σπίλων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο γιατρός να ελέγξει μελλοντικά να κάνει σύγκριση για το αν υπάρχουν αλλαγές.

 

Έχω πολλές ελιές σε όλο μου το σώμα. Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ?

Η σημαντικότερη συμβουλή είναι η αποφυγή του ήλιου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται τελείως το σολάριουμ. Άτομα που έχουν επίσης βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό καθώς και όσα ανήκουν στην “ομάδα υψηλού κινδύνου για κακοήθεια” θα πρέπει να εξετάζονται ανά 3-6 μήνες ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

 

Μπορεί ένας σπίλος να μετατραπεί σε κακοήθεια?

Η απάντηση είναι θετική. Βέβαια, δεν είναι συχνό, όμως χρειάζεται προσοχή και τακτική παρακολούθηση. Τα άτομα που έχουν περισσότερους από 50 σπίλους στο σώμα τους χρειάζεται να προσέχουν τυχόν αλλαγές γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος, που αποτελεί το σοβαρότερο είδος κακοήθειας ενός σπίλου. Στην περίπτωση που το άτομο διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή στην όψη, το μέγεθος ή το χρώμα σπίλων στο σώμα του, θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί από ειδικό ιατρό.

 


CAPTCHA Image
Refresh